Yrken som kräver perfekt färgseende

Vissa yrken kräver att du ska ha perfekt färgseende. Exempelvis polis och pilot.


Yrken

Du som lider av färgblindhet kan inte bli pilot, polis, lokförare eller andra arbeten med järnvägsanknytning. Sjöbefäl och vissa officersyrken i försvaret kräver också perfekt färgseende. Sedan finns det några specialyrken där du inte kan vara färgblind, om du exempelvis arbetar med någon typ av avsyning. 

Polis

På Polishögskolan måste du exempelvis klara 11 av 12 Ishiharaplattor för att bli antagen. Här kan du läsa på polisens hemsida om vad som krävs för att bli polis.

Pilot

För att bli antagen på pilotutbildningen måste du göra ett ögontest och visar det sig att du är färgblind blir du inte antagen.

Däremot kan du bli antagen om du har andra synfel så som nedsatt synskärpa eftersom du då kan rätta till synfelet med exempelvis linser. Läs mer här på svensk pilotutbildning om vad som krävs för att bli pilot.

Utbildningar som kan kräva färgseende

Visa utbildningar vill att du ska ha perfekt färgseende men det finns inget krav på att du måste ha detta för att kunna arbetet, även fast det kan vara till din fördel att se färger tydligt.

Exempel på sådana arbeten är elektriker, florist, tv-producent, billackerare, målare och grafiker. 

Ändrade riktlinjer för yrkeschaufförer

Yrkeschaufförer var förut tvungna att ha ett perfekt färgseende men detta har nu ändrats. För länge sedan fick färgblinda inte heller skaffa körkort.